Proč používáme jehněčí maso pouze z Austrálie a Nového Zélandu? Důvodem je klusavka

I když většina surovin používaných pro výrobu krmiv Husse pochází z Evropské unie, existují i výjimky. Jednou z výjimek je jehněčí maso, které dovážíme pouze z Austrálie a Nového Zélandu – to je totiž jediná oblast, kde se nevyskytuje klusavka.

Klusavka je podobná nemoci šílených krav, s tím rozdílem, že se nevyskytuje u skotu, ale u ovcí a koz. Napadá centrální nervový systém zvířete a má velmi dlouhou inkubační dobu, 2-5 let. Mezi příznaky nemoci patří obtíže při chůzi, ztráta koordinace pohybu a hlavně charakteristické škrábání, díky kterému se v zahraničí nazývá Scrapie. Příčinou vzniku klusavky bylo používání masokostní moučky jakožto krmiva a přenáší se zejména konzumací masa nakaženého zvířete.

 

Původ je zárukou nezávadnosti masa

Toto onemocnění mozku na člověka přenosné není, ale na psa ano. Vyskytuje se v mnoha zemích (Německo, Itálie, USA a Kanada), ale pouze v Austrálii a na Novém Zélandu nikdy nebylo zaznamenáno. Pokud tedy chceme zaručit, že jehněčí maso, které používáme, je bez klusavky, musíme ho koupit ze zemí, kde se klusavka nikdy neobjevila.

Jehněčí maso i pro alergické a staré psy

Naše jehněčí maso je vhodné pro psy s alergiemi a trávicími obtížemi, obsahuje velké množství bílkovin, železa, zinku i vitamínu B. Je vhodné pro štěňata, dospělé psy i staré či obézní psy, kteří musí držet dietu.

Scroll